Δραστηριότητες εντός του κτήματος

Δραστηριότητες εκτός του κτήματος

  • Δημοτική παραλία με δωρεάν παροχές.

  • Εκδρομές μικρών αποστάσεων που μπορείτε να περπατήσετε ή πάτε με το αμάξι σας.

Η Αμνισός ήταν από τις Αρχαιότερες πόλεις- λιμάνια της Κρήτης, σε απόσταση 3 km από την Κνωσό ήτο το επίνειόν – λιμάνι της Κνωσού με πολλές αναφορές σε κείμενα αρχαίων.
Ανασκαφή στην Αμνισό έγινε το 1932 και αποκάλυψε ναύσταθμο για έλεγχο του λιμανιού μια βίλλα (βίλλα των κρίνων) και 12 κατοικίες.
Σήμερα το νερό της θάλασσας είναι 3 μ ψηλότερα από την εποχή του χαλκού και όλα αυτά κατά ένα μέρος είναι βυθισμένα στην θάλασσα.
Παραμένει ευτυχώς ο λοφίσκος της Παλαιόχωρας όπου διασώζονται μέρος των οικιών και το Ιερό του Διός.

Ανατολικά των καταλυμάτων σε απόσταση 1km (περπατώντας στην παραλία) στην θέση Παλαιόχωρα της Αμνισού υπάρχει ένας μικρός λοφίσκος με ευρήματα οικιστικά και άλλα, Μινωικής εποχής και που σήμερα το βόρειο μέρος του εφάπτεται της θάλασσας και δυτικά στους πρόποδες του βρέθηκε το Ιερό του Διός Θενάτα.
Υπαίθριος κυκλικός βωμός με ανοικτό περίβολο όπου επιστεύετο ότι κατά την μεταφορά του νηπίου Διός από το Δικταίο Άνδρο κατέπεσε ο ομφαλός του και ονομάστηκε η περιοχή ομφάλιων πεδίον.
Στον ναό βρέθηκαν δυο πέτρινοι αετοί σε φυσικό μέγεθος και ένα γυναικείο κεφάλι (της θεάς της γονιμότητας).
Επίσης βρέθηκαν 12 οικίες πιθανών των ιερειών του ναού, και ανατολικά του
λοφίσκου βρέθηκε η έπαυλη την Κρίνων όπου οι τοιχογραφίες βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου. Σε αυτή την παράλια πιστεύεται ότι έφτασε ο Θησέας με τους 14 ομήρους για τον ΜΙΝΟΤΑΥΡΟ.
Επίσης αργότερα στο χρόνια του Ομήρου αυτή η παραλία ήτο ένα πέρασμα του Οδυσσέα όπου διηγείται ο Όμηρος το κακό λιμάνι της Αμνισού που είναι ανοικτό στο βόρειο Αιγαίο.

Σε απόσταση 500 μ από το Ιερό του Διός και περίπου 1,5 km από το κτήμα βρίσκεται το Ιερό σπήλαιο της Ειλειθυίας θεάς των τοκετών κόρη της Ήρας και του Διός όπου η γέννηση της Θεάς έγινε σε αυτό το σπήλαιο.
Το σπήλαιο έχει μήκος 64,5 μ πλάτος 9-12 μ ύψος 3-4,5 μ
Επτά σκαλοπάτια οδηγούν σε βαθύτερο επίπεδο και στην συνέχεια ανηφορικός διάδρομος σε υψηλότερο θάλαμο πλάτους 10-12 μ και ύψους 4 μ που είναι διαμορφωμένο σε 3 διαδοχικές αίθουσες με ανισόπεδο δάπεδο.
Στο κέντρο του σπηλαίου βρίσκεται ένας λατρευτικός λίθος (βωμός) που θεωρείται ότι εμπεριέχει την Θεότητα και εκεί βρέθηκαν χιλιάδες κατάλοιπα προσφορών. Ο βωμός περικλείεται από δυο κυλινδρικούς σταλαγμίτες με ανθρώπινη μορφή (μητέρα – παιδί).
Οι προσφορές στην θεά της γέννας ήταν γάλα, μέλι, λάδι, και μάλλινα υφάσματα (για την προστασία των νηπίων) στην έξοδο του σπηλαίου βρέθηκε θεμελίωση κατοικιών ίσως των ιερειών- μαιών που βοηθούσαν στην γέννηση την νηπίων.
Από τα ευρήματα συμπεραίνεται ότι το σπήλαιο ήταν λατρευτικός χώρος από την νεολιθική εποχή μέχρι τον πέμπτο αιώνα μ Χ.
Και τα δυο παραπάνω αρχαιολογικά τμήματα είναι κλειστά αλλά μπορείτε να τα επισκεφτείτε μετά από ραντεβού.

Ένα τρίτο στοιχείο άξιο αναφοράς στην περιοχή είναι τα Μινωικά ναυπηγεία.
Ανατολικά της Αμνισού 1km περίπου απόσταση από το Ιερό του Διός και 2 km από το κτήμα , στην τοποθεσία Αρίνα βρίσκονται σήμερα βυθισμένα σε βάθος 60-80 πόντους νερό τα Μινωικά ναυπηγεία όπου μας δίνουν πολλές πληροφορίες για το μήκος και πλάτος των πλοίων της εποχής.
Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, η παραλία στην περιοχή είναι υπέροχη μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας

Θα έχετε πληροφορίες για πολλές εκδρομές σε όλη την Κρήτη και θα μπορείτε να προγραμματίσετε να πάτε όπου επιθυμητέ σε γκρουπ ή μόνοι σας με δικό σας αμάξι ( θα σας συστήσουμε συνεργάτη μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας ) η και ακόμα να σας συνοδεύσουμε σε ιδιωτικά μικρά η οικογενειακά γκρουπ.