Δραστηριότητες εντός του κτήματος

  • Πέτρινο θέατρο 600 θέσεων www.minoaththeater.gr
  • Ιππικό κέντρο www.ridingacademy.gr
  • Μινωικό υπαίθριο εστιατόριο χωρητικότητας 250 ατόμων.

Δραστηριότητες εκτός του κτήματος

  • Δημοτική παραλία με δωρεάν παροχές.

  • Εκδρομές μικρών αποστάσεων που μπορείτε να περπατήσετε ή πάτε με το αμάξι σας.

Η Αμνισός ήταν από τις Αρχαιότερες πόλεις- λιμάνια της Κρήτης, σε απόσταση 3 km από την Κνωσό ήτο το επίνειόν – λιμάνι της Κνωσού με πολλές αναφορές σε κείμενα αρχαίων.
Ανασκαφή στην Αμνισό έγινε το 1932 και αποκάλυψε ναύσταθμο για έλεγχο του λιμανιού μια βίλλα (βίλλα των κρίνων) και 12 κατοικίες.
Σήμερα το νερό της θάλασσας είναι 3 μ ψηλότερα από την εποχή του χαλκού και όλα αυτά κατά ένα μέρος είναι βυθισμένα στην θάλασσα.
Παραμένει ευτυχώς ο λοφίσκος της Παλαιόχωρας όπου διασώζονται μέρος των οικιών και το Ιερό του Διός.

Ανατολικά των καταλυμάτων σε απόσταση 1km (περπατώντας στην παραλία) στην θέση Παλαιόχωρα της Αμνισού υπάρχει ένας μικρός λοφίσκος με ευρήματα οικιστικά και άλλα, Μινωικής εποχής και που σήμερα το βόρειο μέρος του εφάπτεται της θάλασσας και δυτικά στους πρόποδες του βρέθηκε το Ιερό του Διός Θενάτα.
Υπαίθριος κυκλικός βωμός με ανοικτό περίβολο όπου επιστεύετο ότι κατά την μεταφορά του νηπίου Διός από το Δικταίο Άνδρο κατέπεσε ο ομφαλός του και ονομάστηκε η περιοχή ομφάλιων πεδίον.
Στον ναό βρέθηκαν δυο πέτρινοι αετοί σε φυσικό μέγεθος και ένα γυναικείο κεφάλι (της θεάς της γονιμότητας).
Επίσης βρέθηκαν 12 οικίες πιθανών των ιερειών του ναού, και ανατολικά του
λοφίσκου βρέθηκε η έπαυλη την Κρίνων όπου οι τοιχογραφίες βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου. Σε αυτή την παράλια πιστεύεται ότι έφτασε ο Θησέας με τους 14 ομήρους για τον ΜΙΝΟΤΑΥΡΟ.
Επίσης αργότερα στο χρόνια του Ομήρου αυτή η παραλία ήτο ένα πέρασμα του Οδυσσέα όπου διηγείται ο Όμηρος το κακό λιμάνι της Αμνισού που είναι ανοικτό στο βόρειο Αιγαίο.

Σε απόσταση 500 μ από το Ιερό του Διός και περίπου 1,5 km από το πάρκο βρίσκεται το Ιερό σπήλαιο της Ειλειθυίας θεάς των τοκετών κόρη της Ήρας και του Διός όπου η γέννηση της Θεάς έγινε σε αυτό το σπήλαιο.
Το σπήλαιο έχει μήκος 64,5 μ πλάτος 9-12 μ ύψος 3-4,5 μ
Επτά σκαλοπάτια οδηγούν σε βαθύτερο επίπεδο και στην συνέχεια ανηφορικός διάδρομος σε υψηλότερο θάλαμο πλάτους 10-12 μ και ύψους 4 μ που είναι διαμορφωμένο σε 3 διαδοχικές αίθουσες με ανισόπεδο δάπεδο.
Στο κέντρο του σπηλαίου βρίσκεται ένας λατρευτικός λίθος (βωμός) που θεωρείται ότι εμπεριέχει την Θεότητα και εκεί βρέθηκαν χιλιάδες κατάλοιπα προσφορών. Ο βωμός περικλείεται από δυο κυλινδρικούς σταλαγμίτες με ανθρώπινη μορφή (μητέρα – παιδί).
Οι προσφορές στην θεά της γέννας ήταν γάλα, μέλι, λάδι, και μάλλινα υφάσματα (για την προστασία των νηπίων) στην έξοδο του σπηλαίου βρέθηκε θεμελίωση κατοικιών ίσως των ιερειών- μαιών που βοηθούσαν στην γέννηση την νηπίων.
Από τα ευρήματα συμπεραίνεται ότι το σπήλαιο ήταν λατρευτικός χώρος από την νεολιθική εποχή μέχρι τον πέμπτο αιώνα μ Χ.
Και τα δυο παραπάνω αρχαιολογικά τμήματα είναι κλειστά αλλά μπορείτε να τα επισκεφτείτε μετά από ραντεβού.

Ένα τρίτο στοιχείο άξιο αναφοράς στην περιοχή είναι τα Μινωικά ναυπηγεία.
Ανατολικά της Αμνισού 1km περίπου απόσταση από το Ιερό του Διός και 2 km από το πάρκο, στην τοποθεσία Αρίνα βρίσκονται σήμερα βυθισμένα σε βάθος 60-80 πόντους νερό τα Μινωικά ναυπηγεία όπου μας δίνουν πολλές πληροφορίες για το μήκος και πλάτος των πλοίων της εποχής.
Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, η παραλία στην περιοχή είναι υπέροχη μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας

ΒΟΛΤΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό για παρέες 2 -4 ατόμων, το επίπεδο ίππευσης είναι χαμηλό είναι ιδανικό για αρχάριους ιππείς & οικογένειες. Η διάρκεια είναι 1 ώρα (60΄λεπτά). Η βόλτα ξεκινά από την Ακαδημία και γίνεται στην περιοχή του Καρτερού. Για τιμές επικοινωνήστε εδώ.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό για παρέες 4 -8 ατόμων, το επίπεδο ίππευσης είναι χαμηλό εώς έμπειρο. Η διάρκεια είναι 2- 2,5 ώρες. Η βόλτα ξεκινά από την Ακαδημία και διασχίζοντας τον οικισμό του Μέσα Καρτερού οδηγούμαστε στο υπέροχο φαράγγι του Καρτερού. Η βόλτα έχει ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στο κέντρο συναντάμε τους μύλους & την εκκλησιά του Αι – Νικόλα πάνω στο βουνό, χτισμένη το 19ο αιώνα. Για τιμές επικοινωνήστε εδώ.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Η βόλτα στην παραλία αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται για γκρουπ 2-4 ατόμων. Το επίπεδο είναι αρχάριο έως προχωρημένο. Η διάρκεια είναι 1 ώρα (60’ λεπτά). Η παραλία του Καρτερού είναι αμμώδης, ιδανική για καλπασμό αλλά και φωτογραφίες πάνω στο κύμα. Για τιμές επικοινωνήστε εδώ.

Θα έχετε πληροφορίες για πολλές εκδρομές σε όλη την Κρήτη και θα μπορείτε να προγραμματίσετε να πάτε όπου επιθυμητέ σε γκρουπ ή μόνοι σας με δικό σας αμάξι ( θα σας συστήσουμε συνεργάτη μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας ) η και ακόμα να σας συνοδεύσουμε σε ιδιωτικά μικρά η οικογενειακά γκρουπ.